Japonské akcie klesly o 1,1 procenta

08.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. května (ČTK) - Japonské akcie kopírovaly středeční vývoj na americkém trhu a zamířily dolů. Nejhůře si vedly finanční společnosti, v čele Mitsubishi UFJ Financial Group. Index Nikkei klesl o 159,22 bodu, tedy 1,1 procenta, na 13.943,26 bodu. Ve středu index uzavřel na nejvyšší hodnotě za čtyři měsíce.

"Dnešní pokles by neměl být žádným překvapením," komentoval situaci manažer oddělení investičního výzkumu firmy SMBC Friend Securities Fumijuki Nakaniši. "Hlavní příčinou byl pokles Wall Street, avšak po nedávných ziscích tokijského trhu byla pauza nevyhnutelná," dodal s tím, že od 17. března, kdy byl index na letošním minimu, si Nikkei připsal již 19,6 procenta. Za tímto oživením stáli hlavně zahraniční investoři.

Evropská měna se dnes v Asii propadla vůči dolaru na nejnižší hodnotu za dva měsíce. Důvodem byla zpráva o prudkém poklesu maloobchodních tržeb v eurozóně, která zvýšila obavy z dalšího ekonomického vývoje a obnovila spekulace o případném snížení úrokových sazeb v Evropě. Na dnešním zasedání by ještě Evropská centrální banka měla ponechat úrokové sazby na dosavadních čtyřech procentech. Analytici však upozorňují, že rostoucí signály zpomalení růstu naznačují, že do konce roku by ECB sazby mohla snížit.

Euro se vůči dolaru dnes propadlo až na 1,5285 USD, což byla nejnižší hodnota od počátku března. Později část ztrát smazalo a skončilo na 1,5314 USD. Ve středu v New Yorku kurz eura k dolaru skončil na 1,5404 USD. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 104,38 JPY. Euro k jenu kleslo na 159,96 JPY z předchozích 161,39 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK