Toyota měla loni rekordní zisk, letos však čeká pokles

08.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. května (ČTK) - Největší japonská automobilka Toyota Motor Corp. hospodařila v loňském fiskálním roce, který skončil v březnu, s rekordním ziskem 1,72 bilionu jenů (271,6 miliardy Kč). Ve srovnání s předchozím rokem se však zisk zvýšil jen o 4,5 procenta kvůli poklesu v posledních třech měsících fiskálního roku. Automobilka očekává podle dnešního prohlášení za celý letošní rok snížení zisku, poprvé po sedmi letech.

V samotném posledním čtvrtletí se zisk snížil o 28 procent na 316,8 miliardy jenů. Důvodem byl růstu jenu a slabší prodej v Severní Americe. Prodej se díky poptávce v Asii a Evropě zvýšil o 2,7 procenta na rekordních 2,413 milionů vozů.

V letošním fiskálním roce Toyota očekává ještě horší časy kvůli obavám z poklesu americké ekonomiky, rostoucím nákladům na energii a materiál a fluktuaci směnných kurzů. Loni dolar vůči jenu oslabil o deset procent. Za celý fiskální rok do konce března 2009 by zisk společnosti měl klesnout o 27 procent.

Pesimistický výhled ukazuje, že i Toyotu s jejími oblíbeným malými úspornými vozy ohrožují rizika globálního poklesu a úvěrová krize v USA. Stejně jako další automobilky Toyota postupně přesunuje svůj zájem do Číny a na další rozvíjející se trhy. Severní Amerika se však stále ne jejích příjmech podílí třetinou, napsala agentura AP.

Toyota loni vystřídala konkurenční americkou General Motors na postu největší světové automobilky podle objemu výroby. Z hlediska objemu prodeje si nicméně GM prvenství těsně udržela. Podle některých analytiků je však pouze otázkou času, kdy se Toyota stane jedničkou i podle tohoto ukazatele. V kalendářním prvním čtvrtletí se již Toyotě amerického konkurenta podařilo v prodeji překonat.

Toyota má v České republice společný podnik TPCA s francouzskou firmou PSA Peugeot Citroën Jejich kolínská automobilka loni vyrobila 308.478 vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Ve srovnání s rokem 2006 vzrostla produkce o více než pět procent. Výroba se rovnoměrně rozdělila mezi všechny tři modely.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK