Inkasní agentury vybraly loni od domácností výrazně více

08.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. května (ČTK) - Inkasní agentury vybraly na dluzích od domácností v roce 2007 výrazně více peněz než předloni. Dvojnásobný nárůst počtu těchto případů jde ruku v ruce se zvyšující se zadlužeností českých domácností. Vyplývá to z průzkumu, kterého se zúčastnilo sedm nejvýznamnější inkasních agentur sdružených v Asociaci inkasních agentur i další z celkem 129 menších českých inkasních agentur.

Zatímco v roce 2006 ještě byly podle průzkumu podíly výběru pohledávek firem za spotřebiteli a firem vůči jiným firmám vyrovnané, loni jednoznačně převážilo inkaso dluhů domácností.

Podle údajů ČNB zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí stouplo na konci loňského roku meziročně asi o 185 miliard na téměř 726 miliard korun. Na konci letošního roku by zadlužení domácností u bank mohlo překonat hranici 900 miliard korun. Nárůst ve srovnání s loňským rokem by tak činil 25 procent.

Z průzkumu dále vyplývá, že téměř všechny inkasní agentury nabízejí i výběr pohledávek v ČR pro zahraniční věřitele a inkaso zahraničních pohledávek pro české věřitele. Průměrný objem pohledávek z těchto činností byl v roce 2007 jen 67,85 milionů korun.

Významnou roli hraje v inkasních službách i odkup pohledávek, kterým se zabývá 60 procent účastníků průzkumu. Průměrný objem odkoupených pohledávek se u dotazovaných inkasních agentur zvýšil ze 160 milionů Kč v roce 2006 na 167 milionů Kč v roce 2007.

Výzkum prokázal rostoucí outsourcing správy pohledávek v ČR. Trend je podle asociace podložen stoupajícím tlakem na úspory v podnicích, které stále častěji zjišťují, že účinný vlastní vymáhací proces je velmi nákladný. Přes rostoucí trend je ale prý využití externí správy pohledávek mezi českými firmami ve srovnání s vyspělými ekonomikami stále na poměrně nízké úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK