OECD: Obnovitelné zdroje kromě vody vyrobily loni o pětinu víc

08.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. května (ČTK) - Stále více elektřiny se v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyrábí z obnovitelných zdrojů, jako je větrná, sluneční či geotermální energie. Loni již druhým rokem po sobě vzrostla produkce o pětinu a nyní dosahuje 1,8 procenta na celkové produkci elektřiny. Vyplývá to ze statistik Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která je součástí OECD. Nejvýraznější růst, o 23 procent, zaznamenaly evropské země.

Společně s vodními elektrárnami, které se rovněž řadí k obnovitelným zdrojům, se v 30 zemích OECD vyrábí přibližně 14,5 procenta zelené elektřiny. Loni ale hydroelektrárny v nejvyspělejších zemích světa kvůli nepříznivým vodním podmínkám vyrobily o téměř tři procenta méně než o rok dříve.

V Česku se v roce 2007 podílely obnovitelné zdroje podle údajů MPO na celkové hrubé produkci elektřiny 3,9 procenta. Tři pětiny zelené elektřiny produkují vodní elektrárny, stejně jako v zemích OECD objem jejich výroby kvůli nedostatku vody meziročně poklesl.

Celková produkce elektřiny se přitom v zemích OECD loni zvýšila pouze o dvě procenta na 10.234 terawatthodin. O více než čtyři procenta více elektřiny se vyrobilo z fosilních paliv, tedy například uhlí a plynu, naopak o tři procenta poklesla produkce jaderných elektráren. Podíl fosilních paliv na dodávkách proudu v zemích OECD dosahuje 64 procent, atom je na zhruba 21 procentech.

Poptávku po větším využívání obnovitelných zdrojů vyvolávají především obavy odborníků a politiků o rychlý nárůst emisí skleníkových plynů, které produkují konvenční zdroje energie. Vedle vodní energie je nyní nejrozšířenějším zdrojem zelené energie biomasa.

IEA předpovídá, že celosvětově by podíl obnovitelných zdrojů včetně vodní energie na produkci elektřiny mohl do roku 2030 narůst na 21 procent při zachování současných politik. Pokud ale politici rozvoj obnovitelných zdrojů podpoří investicemi do obnovitelných zdrojů, například dotacemi či daňovými úlevami, mohl by se podle alternativního scénáře během následujících více než 20 let zvýšit na více než 26 procent.

Největšího rozkvětu se obnovitelné zdroje dočkají evropské země OECD, kde by jejich podíl (kromě vodní energie) podle alternativního scénáře mohl podle IEA v roce 2030 převýšit 20 procent. Celosvětově má vystoupat na deset procent.

I když i do budoucna mají zůstat vodní elektrárny nejčastějším zdrojem energie, jejich celkový podíl se podle IEA již příliš nezvýší. Rozvoj se bude odehrávat především u větrné energie a u biomasy, z nichž se vyrobí osmkrát více elektřiny než nyní.

EU chce dosáhnout mety 20 procent obnovitelných zdrojů do roku 2020.

Kritici upozorňují především na to, že většina zelených zdrojů energie nadměrně zatěžuje elektrické přenosové sítě, protože elektřinu vyrábějí pouze během optimálního počasí. Přírodní zdroje - vítr, slunce - je třeba krýt záložním zdrojem. A to jsou obvykle ty konvenční.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK