Pokuty za porušování cen loni stouply na rekordních 3,2 mld

08.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. května (ČTK) - Úřady, kraje a obce loni opět trestaly porušování cenových předpisů; celkový objem uložených pokut vzrostl na rekordních 3,2 miliardy korun. O rok dřív to bylo 2,5 miliardy. Konečné číslo ovlivnila hlavně pokuta ocelářské firmě Mittal Steel, která zřejmě bude muset za údajné předražování koksu zaplatit státu 2,7 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy o cenové kontrole za rok 2007, kterou pro Poslaneckou sněmovnu vypracovalo ministerstvo financí.

Ostravský finanční úřad uložil firmě Mittal Steel pokutu v prosinci 2006, tehdy činila 2,4 miliardy korun. Loni v lednu ji ale ministerstvo zrušilo, případ vrátilo úřadu k dopracování a následně ostravské finanční ředitelství pokutu zvýšilo. Mittal Steel se několikrát odvolal; MF nakonec loni v červnu potvrdilo pokutu 2,7 miliardy korun. Firma ale podala žalobu k soudu, což má odkladný účinek, takže ji zatím neuhradila.

Objem pravomocně uložených pokut z uzavřených kontrol, tedy po odvoláních a případném snížení peněžitého trestu, loni představoval 2,76 miliardy korun. Potrestaní viníci však zaplatili jen 12,5 milionu korun. Za nízký výběr uložených pokut můžou podle ministerstva žaloby postižených, které mají odkladný účinek. A řadu pokut, které úřady uložily loni, zaplatí potrestané osoby až letos.

Mezi potrestanými byly loni kromě jiného vodárenské firmy, které dohromady zaplatily 3,5 milionu korun. MF zjistilo, že si v kolonce režie účtovaly neoprávněně odpisy nedobytných pohledávek a do ceny zahrnovaly další ekonomicky neoprávněné náklady. Finanční úředníci zkontrolovali také 30 stanic technické kontroly, v 19 z nich zjistili pochybení a udělili jim pokuty dohromady za 709.000 korun.

Velkou pozornost věnovali kontroloři zdravotnictví. Například lékárny v 18 případech nedodržovaly cenové předpisy u léčiv a dostaly za to celkovou pokutu přes 158.000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK