Americké akcie díky ropě a kovům mírně rostly

08.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. května (ČTK) - Akcie na amerických trzích v první polovině dnešního obchodování získávaly asi půl procenta, zejména díky růstu cen komodit jako kovů a ropy. Ke zlepšení přispěl i technologický trh, který oživoval z předešlého poklesu, klesaly naopak akcie ve finančním sektoru.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tj. v 18 hodin SELČ, vzrostl o 0,5 procenta na 12.877 bodů. Index technologického trhu Nasdaq získával rovněž půl procenta a byl kolem 2450 bodů.

Trh zpočátku táhly dolů akcie bank jako JPMorgan Chase a Morgan Stanley. Reagovaly na to, že šéf Komise pro cenné papíry a burzy Christopher Cox řekl, že investiční banky se budou muset více kontrolovat z hlediska likvidity a kapitálu. Americké úřady tím odpovídají na hypoteční krizi, která počátkem roku vedla až téměř ke zhroucení banky Bear Stearns a k rozšíření úvěrové podpory centrální banky i na sektor investičních bank.

Rostly naopak akcie ropných koncernů jako Exxon Mobil a Chevron. Ceny ropy v posledních dnech prudce rostou a ve středu americká ropa vystoupila na rekordní úrovně nad 123 dolarů za barel. Ke konci dopoledne se prosadil výraznější růst díky sektoru zpracovatelů surovin, kterým pomohl vzestup cen kovů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK