Wall St vzrostl díky dolům, ropě; AIG po závěru spadla

09.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve čtvrtek stouply, když silný růst globálních cen komodit vytáhl výš důlní a energetické tituly. Technologie podpořilo...

...příznivé hodnocení od Merrill Lynch.

Ceny ropy <CLc1> třetí seanci za sebou zavřely na rekordní výši a ceny kovů posilovaly s poklesem dolaru, což pozvedlo akcie firem Chevron <CVX.N> a Alcoa <AA.N> o 2,2 procenta, respektive 4,1 procenta. Tyto dva tituly se nejvýrazněji podílely na vzestupu indexu blue chips Dow Jones.

K dobrému výsledku přispěly také technologie poté, co stratég u Merrill Lynch řekl, že mají dobrou hodnotu.

Postup trhu však brzdily finanční tituly. Sektor klesl druhý den v řadě kvůli obavám, že nové požadavky na informace o likviditě investičních bank, jež nastínila americká komise pro cenné papíry, by mohly poškodit bankovní zisky.

Index finančního sektoru S&P <.GSPF> umazal 1,2 procenta.

"Celkový sentiment se proměnil, objevuje se názor, že ekonomika ve Spojených státech a ve světě na tom není tak zle," řekl Cleveland Rueckert, analytik trhu u Birinyi Associates. "Takže se bude stavět, bude poptávka po mědi a dalších surovinách, z čehož pramení síla komoditních titulů."

Index Dow Jones <.DJI> přidal 0,41 procenta na 12.866,78 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,37 procenta na 1397,68 bodu. Technologický Nasdaq Composite Index <.IXIC> stoupl o 0,52 procenta na 2451,24 bodu.

American International Group (AIG) <AIG.N> ztratila po závěru trhu přes 5 procent poté, co vykázala za první kvartál ztrátu 7,8 miliardy dolarů, nejhlubší ve své historii. Na výsledku největší pojišťovny na světě se hlavně podepsaly investice do hypoték.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK