Japonské akcie kvůli vývozcům klesly

09.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. května (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne oslabily o více než dvě procenta. K poklesu přispěli hlavně vývozci, v čele se společnostmi Canon a Honda, které stáhl dolů silný jen. Index Nikkei dnes klesl o 287,92 bodu, tedy 2,1 procenta, a uzavřel na 13.655,34 bodu. Za celý týden, který ale byl kvůli státnímu svátku kratší o dva dny, index oslabil o 2,8 procenta, a zaznamenal tak první týdenní propad za osm týdnů.

Oslabila i automobilka Toyota Motor, a to o 3,3 procenta. Firma sice vykázala za loňský fiskální rok rekordní zisk, avšak uvedla, že v letošním roce očekává jeho propad. Ztráty trhu odpoledne prohloubila farmaceutická společnost Takeda, která varovala, že letos očekává prudký pokles zisku.

Euro si v Asii vůči dolaru udrželo své předchozí zisky. Ve čtvrtek evropskou měnu podpořil šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, který svým projevem zahnal spekulace, že by se ECB chystala snížit úrokové sazby. Analytici ale upozorňují, že by euro mohlo příští týden opět oslabit, protože ekonomické podmínky v eurozóně se zhoršují.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru posílilo na 1,5436 USD z čtvrtečních newyorských 1,5396 USD. Vůči jenu dolar oslabil o 0,2 procenta na 103,50 JPY. Euro k jenu kleslo také o 0,2 procenta na 159,45 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK