Ahold v Q1 s nižšími tržbami, reorganizace brzdou

09.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Nizozemská skupina supermarketů Ahold <AHLN.AS> v pátek vykázala kvartální tržby pod odhady trhu a uvedla, že slabší dolar a reorganizace...

...řetězců ve Spojených státech poškozují ziskové marže.

Skupinu také zneklidňuje růst cen potravin.

Tržby za první kvartál klesly meziročně o 1,3 procenta na 7,54 miliardy eur, zatímco analytici v průzkumu Reuters čekali v průměru výsledek 7,8 miliardy.

Při konstantních směnných kursech tržby stouply o 6,8 procenta.

"Výsledek je celkem v pořádku. Americké obchody vyšly trochu pod odhady, ale je to kvůli agresivnímu prosazování programu na zvýšení hodnoty," řekl analytik firmy SNS Securities Richard Withagen.

Americké řetězce Stop&Shop, Giant-Landover a Giant-Carlisle sice vykázaly nárůst kvartálních tržeb v dolarech, ty ale po přepočtu na eura klesly o 10,2 procenta.

Ahold předělává obchody ve Spojených státech, přičemž klíčové je snižování nákladů.

Ahold vlastní nejrozsáhlejší síť supermarketů v Nizozemsku Albert Heijn, ale 60 procent obratu vytváří ve Spojených státech. V Česku provozuje řetězce Albert a Hypernova.

Domácí řetězec Albert Heijn oznámil skok kvartálních tržeb o 13,5 procenta na 2,7 miliardy eur, a předhonil tak zbytek trhu, který přidal 9,2 procenta. Tržby v obchodech otevřených nejméně rok stouply o 11,3 procenta v místní měně.

Nizozemský řetězec představuje zhruba třetinu ročního obratu, ale polovinu provozního zisku.

[AMSTERDAM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK