NWR prodá dalších 12,45 milionu akcií za 13,25 GBP za akcii

09.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD, prodá investorům dalších 12,45 milionu akcií za nabídkovou cenu 13,25 GBP za akcii (asi 410 Kč). Manažeři nabídky totiž uplatnili opci navýšení. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

Celková nabídka tak bude podle NWR činit zhruba 1,3 miliardy liber (asi 41,5 miliardy Kč) a představuje přibližně 36,2 procenta jejích akcií.

NWR ve středu ve veřejné nabídce prodala investorům akcie zhruba za 35,4 miliardy korun, což byl rekord tuzemského kapitálového trhu a největší letošní úpis akcií londýnské burzy. Hodnota akcií při obchodování dále vzrostla a noví akcionáři vydělávali. Na pražské burze akcie NWR zpevnily o 4,5 procenta na 445 korun.

NWR dnes také oznámila, že dnešním dnem byly její akcie přijaty k obchodování na londýnské burze. Přijetí k obchodování na pražské burze se očekává v průběhu dnešního obchodního dne. Takzvané podmíněné obchodování na pražské a londýnské burze začalo ve středu.

O akcie NWR byl při středečním úpisu více než sedmkrát vyšší zájem, než činila nabídka. NWR investorům nabídla přes 83 milionů starých a nových akcií, což znamenalo 31,5 procenta základního kapitálu NWR. Akcie získali investoři za maximální cenu ze stanoveného rozpětí 10,75 až 13,25 libry, tedy v přepočtu za 425,8 koruny.

NWR má v úmyslu použít čistý výnos emise především k financování kapitálového investičního programu a dalších rozvojových příležitostí, které zahrnují průzkum ložisek, společné podniky nebo strategické akvizice nových i zakonzervovaných dolů.

Vstupem NWR na burzy se finančník Zdeněk Bakala (47) zařadil k nejbohatším Čechům. Bakala nepřímo ovládá asi 40 procent NWR, což představuje majetek za zhruba 45 miliard korun.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Tržní kapitalizace NWR nyní činí asi 3,5 miliardy liber, zhruba 112 miliard korun, což z NWR činí šestou největší akciovou emise na pražské burze.

V Česku získalo peníze na rozvoj veřejnou nabídkou akcií dosud pět firem. První a na dlouho největší úpis akcií uskutečnila farmaceutická společnost Zentiva v roce 2004. Podle analytiků by mohl příklad NWR přilákat další primární emise a podpořit zájem investorů o akcie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK