Inflace v dubnu klesla podle odhadů pod sedm procent

09.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Dubnová inflace klesla podle odhadů analytiků oslovených ČTK poprvé od začátku letošního roku pod sedmiprocentní hranici na 6,3 až 6,8 procenta. Důvodem je nižší růst cen potravin a sezónní zlevnění zájezdů. Postupný pokles inflace podle ekonomů omezuje možnost, že by ČNB letos ještě zvyšovala úrokové sazby.

Nezaměstnanost by se měla v dubnu podle odhadů přiblížit pětiprocentní hranici. Ekonomové odhadují, že v dubnu činila nezaměstnanost 5,1 procenta, zatímco v březnu to bylo 5,6 procenta. V dubnu totiž začínají sezónní práce například ve stavebnictví nebo turistickém ruchu.

Údaje o inflaci zveřejní v pondělí 12. května Český statistický úřad a údaje o nezaměstnanosti ministerstvo práce a sociálních věcí.

"V březnu česká inflace příjemně překvapila poklesem a další pokles lze dle všeho čekat i v dubnu. Na meziroční úrovni by k poklesu inflace v porovnání s letošním březnem měly přispět především ceny potravin, tabáku a alkoholických nápojů a také náklady na zdravotní péči," uvedl hlavní analytik PPF Asset Management Radomír Jáč.

Postupné snižování inflace by mělo podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka omezit riziko, že se letošní inflační šok promítne do mzdových požadavků a inflačních očekávání. "ČNB by tak již nemusela dále přitvrzovat měnovou politiku a ponechat do konce roku úrokové sazby beze změny," dodal.

Do vývoje cen zatím podle analytika ČSOB Petra Dufka zatím nepromluvila silná koruna, která většinou dovážené zboží zlevňuje. "Na druhou stranu je však třeba počítat pro nejbližší týdny s dalším zdražením pohonných hmot, které ženou vzhůru vysoké ceny ropy a benzínu na zahraničních trzích," upozornil.

V následujících měsících se bude podle Jáče inflace pohybovat kolem 6,8 až 6,9 procenta. "Zlom ale nastane v posledním čtvrtletí letošního roku, kdy z inflace začne statisticky odpadávat vliv loňského růstu cen potravin, ropy a ostatních energií. Protiinflačně bude působit také silná koruna," uvedl. V prosinci by tak podle něj mohla inflace klesnout na pět procent.

"Potvrdí se tak, že úvod letošního roku, kdy inflace dosáhla 7,5 procenta, bylo jen krátkodobé vychýlení," dodal Dufek.

Nezaměstnanost v dubnu klesla hlavně díky zahájení sezónních prací. "V dubnu se na plné obrátky roztáčí práce na stavbách, v turistickém ruchu a dalších sezónních oborech. V průběhu dubna se díky sezónním pracovním místům podaří nalézt práci zhruba 24.000 osobám. Trhu práce pomáhá také pokračující rychlý růst ekonomiky vytvářející nová pracovní místa," uvedl Marek.

Pokles nezaměstnanosti bude zřejmě podle Dufka pokračovat i nadále. "Teprve léto přinese opětovný, nicméně krátkodobý, vzestup počtu nezaměstnaných," odhadl Dufek. Za celý letošní rok by měla být průměrná míra nezaměstnanosti podle Jáče 5,1 procenta oproti loňským 6,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK