Dolar široce slábne; jenu pomáhá nechuť k riziku

09.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pátek široce klesal, když jej tížily chřadnoucí akciové trhy a skok cen ropy na rekord, zatímco ústup poptávky po riskantnějších...

...obchodech podporoval nízkoúročený jen.

V 10:55 dolar ubíral vůči koši hlavních měn 0,51 procenta na 73,094 bodu <.DXY>, zatímco euro rostlo o 0,4 procenta na 1,5473 dolaru <EUR=>.

Jen přidával 0,7 procenta na 103,08 za dolar <JPY=>, respektive 0,1 procenta na 159,50 za euro <EURJPY=>.

Euro rozšiřovalo zisky z předchozí seance poté, co prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet ve čtvrtek řekl, že inflace zůstává hlavním zdrojem obav, což naznačilo, že banka možná hned tak nesníží úrokové sazby.

Euro se zotavovalo z pádu na dvouměsíční dno pod hranicí 1,53 dolaru, kam sklouzlo pod vlivem očekávání, že Trichet zmírní svůj tvrdý postoj k inflaci a zaměří se na známky zpomalujícícho růstu ekonomiky v eurozóně.

"Dá se říci, že za pádem eura pod 1,53 dolaru stály spekulace, že ECB předloží mírnější prohlášení. Tato očekávání se ale nenaplnila a euro se zotavilo," řekl Niels Christensen, devizový stratég z banky Nordea.

Euro nicméně stále zaostává o více než 4 procenta za rekordem vůči dolaru z dubna, když jej svazuje série slabších makrodat z eurozóny.

"Tento týden nepřinesl mnoho zpráv ze Spojených států a pozornost se soustředila na evropská čísla. Nemyslím, že trh bude mít jasno v tom, kam míří euro/dolar, dokud nedostaneme čerstvé informace ze Spojených států," dodal Christensen.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK