Slovenská koruna se dostala na nový rekord 31,965 SKK/EUR

09.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 9. května (ČTK) - Slovenská koruna dnes opět vylepšila rekord vůči euru a dostala se na nové maximum 31,965 SKK za euro. Vlivem zvýšeného zájmu investorů si kromě koruny polepšily některé další měny v regionu, řekl dealer OTP Banky Juraj Mitošinka.

Slovenská měna v posledních dnech několikrát přepsala rekordy vůči euru, které ji od ledna příštího roku nahradí. Korunu podpořil zejména středeční souhlas Evropské komise se žádostí Slovenska o vstup do eurozóny; díky tomu slovenská měna prolomila hranici 32 korun za euro.

Mitošinka předpokládá, že koruna bude dále růst, avšak opatrněji, protože v létě by měl být stanoven definitivní kurz výměny korun za eura. Mitošinka připomněl, že výraznější zpevňování měny může být v nejbližší době brzděno jednáním Slovenska s evropskými institucemi o tomto přepočítávacím kurzu.

Zástupci vlády ani centrální banky svůj odhad konverzního kurzu nezveřejnili. Premiér Robert Fico však opakovaně prohlašuje, že chce co nejsilnější kurz, který by byl výhodný pro obyčejné lidi. "Je společný názor všech tří stran vládní koalice, že je nutné vyjednat co nejsilnější kurz. Tedy takový, aby lidé na Slovensku dali za jedno euro co nejméně slovenských korun," řekl dnes Fico po jednání lídrů koaličních stran.

Dosavadní centrální parita, podle níž se v minulosti stanoval konverzní kurz pro nového člena eurozóny, je v současnosti na 35,4424 SKK/EUR. Ekonomové však očekávají, že se parita ještě změní tak, aby více odrážela aktuální tržní kurz. Analytici Institutu pro ekonomické a sociální reformy (INEKO) a Klubu ekonomických analytiků odhadli, že konverzní kurz bude stanoven na 32,28 SKK/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK