Koruna v závěru týdne posílila k euru i dolaru

09.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Česká koruna se dnes po celý den držela v pásmu 25,10 až 25,20 Kč/EUR; zatímco dopoledne spíše ztrácela, odpoledne se naopak posouvala k silnějším úrovním. Před závěrem obchodování posílila až na 25,09 Kč/EUR. K dolaru se před 17:00 obchodovala za 16,25 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Obchodování s českou měnou je poměrně ospalé. Není divu, když značná část devizových dealerů má dnes dovolenou," komentovala dnešní posváteční dění ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

V dalších dnech by se již obchodní aktivita měla vrátit do normálu. "Ve prospěch posílení české koruny bude působit zejména vývoj na Slovensku. Naproti tomu vývoj za oceánem, tedy na eurodolarovém trhu, bude posilování koruny spíš zpomalovat. Během týdne proto v průměru očekáváme jen velmi mírné posilování koruny k euru," poznamenala Šichtařová.

Slovenská koruna dnes opět vylepšila rekord vůči euru a dostala se na nové maximum 31,9 SKK za euro. Slovenská měna v posledních dnech několikrát přepsala rekordy vůči euru, které ji od ledna příštího roku nahradí. Korunu podpořil zejména středeční souhlas Evropské komise se žádostí Slovenska o vstup do eurozóny; díky tomu slovenská měna prolomila hranici 32 korun za euro.

"V průběhu pátku nebyla zveřejněna ani žádná informace, která by měla na dění výraznější vliv. O to bohatší bude příští týden, kdy bude zveřejněna celá řada makroekonomických indikátorů," doplnil Miroslav Frayer z Komerční banky. Hned v pondělí například ČSÚ a ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní výsledky průmyslové výroby za březen a dubnovou inflaci a nezaměstnanost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK