Akcie amerických korporací dopoledne klesaly

09.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. května (ČTK) - Americké akciové trhy dopoledne klesaly kvůli nečekaně velké a rekordní ztrátě pojišťovny AIG, kvůli níž zesílily obavy o kondici finančního sektoru. Ceny ropy navíc pokračovaly v rekordním tažení a barel americké lehké ropy poprvé vůbec překročil 126 dolarů. Mezi akciovými investory se poté opět vynořil strach z vysoké inflace a pomalejšího růstu ekonomiky.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o 0,9 procenta na 12.755,1 bodu. Index Nasdaq Composite zahrnující technologické tituly v 18 hodin SELČ oslabil na 2442,6 bodu se ztrátou jedné třetiny procenta.

AIG vykázala rekordní čtvrtletní ztrátu 7,8 miliardy dolarů kvůli odpisům hodnoty aktiv vázaných na trh s podřadnými hypotékami v USA. Pojišťovna dodala, že navýší kapitál o 12,5 miliardy dolarů, aby posílila svou bilanci. Její emise klesla o šest procent na 41,52 dolaru. Jiný finanční ústav, Citigroup, hodlá prodat neklíčová aktiva, a to za 400 miliard dolarů.

Akcie ropných společností klesaly přesto, že ropa vzrostla na rekord. "Ropa je v pro ně určitém bodě drahá, aby mohli vydělávat," uvedl jeden z obchodníků a připomněl, že si zpracovatelé ropy nemůžou dovolit převést celé zdražení ropy na spotřebitele.

Dolů šly i akcie farmaceutických společností. Stáhla je dolů čtvrtletní ztráta skupiny Mylan a emisi Bristol Myers Squibb dostala do prodejních tlaků informace, že v Evropě půjde brzy do prodeje generická verze preparátu Plavix, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK