Irák navzdory vysokým příjmům z ropy stále potřebuje pomoc USA

11.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. května (ČTK) - Ačkoliv se Iráku podařilo přilákat další zahraniční investice a vydělat v letošním roce již miliardy dolarů na vývozu ropy, program rekonstrukce země bude i v nejbližší době stále záviset na finanční pomoci ze Spojených států. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl íránský ministr průmyslu a nerostných zdrojů Fautí Harírí.

"Rekonstrukce Iráku bude vyžadovat 200 až 300 miliard dolarů (3,2 až 4,9 bilionu Kč). Budeme potřebovat asistenci Spojených států, o tom není pochyb," uvedl Harírí. Podle něj Spojené státy vydávají na obnovu Iráku miliardy dolarů.

Ceny ropy by měly podle odhadů až do konce roku zůstat nad 100 dolary za barel. Někteří američtí zákonodárci proto vyzvali Irák, aby zvýšil své výdaje na rekonstrukci. Irák je členem ropného kartelu OPEC a má třetí největší rezervy ropy na světě. Podle údajů amerického ministerstva pro energetiku Irák v loňském roce na vývozu ropy vydělal 38 miliard dolarů. Za první čtyři měsíce letošního roku příjmy z vývozu dosáhly již 20 miliard dolarů.

Harírí potvrdil, že Irák vydělává více peněz z ropy a že země by měla lépe pracovat na způsobu přidělování peněz. Irák by měl také lépe koordinovat program rekonstrukce se Spojenými státy, aby země co nejlépe využila každý dolar investovaný do rekonstrukce, dodal Harírí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK