Objem daňových nedoplatků loni klesl na 101 miliard

11.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Finanční úřady loni evidovaly méně daňových nedoplatků než o rok dřív. Poplatníci jim na daních dlužili 101,1 miliardy korun, což je meziročně o 4,3 miliardy korun méně. Celkově ale chybělo státu na daňových příjmech, tedy spolu s pojistným a cly, víc než 167 miliard. Proti roku 2006 je to ale pokles o téměř šest miliard. Vyplývá to z údajů v návrhu státního závěrečného účtu za loňský rok.

Loňský vývoj daňových nedoplatků byl příznivější také proto, že jich finanční úřad víc odepsaly pro nedobytnost. Finanční úřady takto loni odepsaly téměř 14 miliard korun.

Stát loni evidoval 1,8 milionu případů, ve kterých vymáhal 68,5 miliardy korun. Úspěšný byl ve čtvrtině případů a podařilo se mu získat 6,1 miliardy korun. To je o 851 milionů víc než v roce předcházejícím.

Finanční úřady si pro vymáhání dlužných daní nejvíce oblíbily exekuci, a to například na bankovní účty nebo na prodej majetku. Vymáhání některých pohledávek svěřily soudním exekutorům, tam se ale podle ministerstva financí vyskytují některé opakované problémy.

Soudní exekutoři prý vyžadují značné množství údajů, a tím finanční úřady zatěžují. Jejich exekuce jsou také často nepřiměřené. Například často navrhnou prodej podniku dlužníka, čímž zablokují jeho majetek, přestože dluh je podstatně nižší, než hodnota majetku.

Dlužníci ale na druhé straně nemají někdy dost majetku, na který by šla exekuce uvalit. Pokud nějaký majetek mají, snaží se ho často zbavit, aby se daňové exekuci vyhnuli.

Daňoví dlužníci, zejména firmy, v některých případech ukončí svou podnikatelskou činnost, ale už nezaplatí své závazky vůči státu. Zato pokračují v podnikání dál, ale v nově zřízených firmách se stejným předmětem činnosti. Dlužníci také nepřebírají písemnosti určené do vlastních rukou.

Často se také vyhýbají věřitelům, včetně finančních úřadů, tím, že si nahlásí trvalé bydliště na příslušném obecním úřadu, kde se ale nevyskytují. Počet těchto dlužníků přitom podle MF narůstá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK