Průmyslová výroba v březnu po víc než pěti letech růstu klesla

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Průmyslová výroba v březnu po více než pěti letech nepřetržitého růstu meziročně klesla. Ve srovnání s březnem 2007 byla nižší o 2,1 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Proti předchozímu měsíci se sezonně očištěná produkce snížila o 2,4 procenta. K poklesu nejvíce přispěla výroba potravinářských výrobků a nápojů, tabákových výrobků, dále produkce textilií, textilních a oděvních výrobků a výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků.

Výsledek byl dále ovlivněn velikonočními svátky, vysokou srovnávací základnou loňského března a rozdílem v počtu pracovních dnů, doplnil ČSÚ.

Výroba potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků v březnu meziročně poklesla o 11,5 procenta, výroba textilií, textilních a oděvních výrobků byla nižší o 15,8 procenta a výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků se snížila o 3,5 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti se ve stálých cenách meziročně snížily o 2,7 procenta, v běžných cenách o 3,7 procenta. Tržby vrostly jen ve výrobě elektrických a optických přístrojů a zařízení, ve výrobě a opravách strojů a v produkci chemických látek, přípravků, léčiv a chemických vláken.

Průmyslovým podnikům se snížily tržby z přímého vývozu reálně o 2,3 procenta, v běžných cenách o 8,5 procenta. Podnikům pod zahraniční kontrolou se výnosy reálně propadly o 3,1 procenta a v běžných cenách o 6,0 procenta.

Průměrný počet zaměstnaných osob v průmyslu se v březnu meziročně zvýšil o 26.200 osob, tedy o 2,2 procenta. Z toho ve výrobě pryžových a plastových výrobků počet zaměstnanců narostl o 8,7 procenta, v odvětví dopravních prostředků a zařízení stoupl o 7,5 procenta a výrobě elektrických a optických přístrojů a zařízení o 6,1 procenta. Nejvíce se propouštělo ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody, a to o 10,5 procenta.

Průměrná měsíční nominální mzda v březnu stoupla meziročně o 8,8 procenta na 22.321 Kč. Průměrná hodinová mzda vzrostla na 155,4 Kč.

Průmyslové podniky ve vybraných odvětvích v březnu uzavřely nové zakázky za 158,0 miliardy Kč, což je o 4,9 procenta méně než v předchozím roce. Zakázek ze zahraničí ubylo o devět procent na 99,3 miliardy Kč.

Nové zakázky ze zahraničí nejvíce poklesly v odvětvích výroba základních kovů a hutních výrobků, výroba motorových vozidel a výroba kancelářských strojů a počítačů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK