Koruna mírně posílila

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Česká měna dopoledne nejprve oslabila, později se vrátila k pátečním závěrečným hodnotám. Po 10:45 byla mírně silnější na 25,08 Kč/EUR a 16,24 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

V úvodu obchodování koruna podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka zareagovala na údaje ČSÚ o poklesu průmyslové výroby v dubnu, a skokově oslabila 25,17 CZK/EUR. Následně se kurz stabilizoval kolem současných 25,08 Kč/EUR.

Údaje z domácí ekonomiky jsou pro českou měnu podle Vlka smíšené. "Na jedné straně klesající průmysl naznačuje negativní vliv kurzu a zhoršující se situace v eurozóně na domácí hospodářství. Na druhé straně inflace klesá pomaleji, než se čekalo," podotkl. Inflace v cenách potravin a energií hrozí podle něho zvýšením inflačního očekávání, s čímž roste pravděpodobnost zvýšení sazeb ČNB v příštích měsících.

Měny ve střední Evropě nenacházejí společný směr. Zatímco polský zlotý mírně ztrácí, slovenská koruna se ráno dostala poprvé pod úroveň 31,90 koruny za euro. Podle Vlka jí pomáhá vyjádření premiéra Roberta Fica, který se znovu vyslovil pro co nejsilnější konverzní kurz. V Maďarsku je dnes svátek a forint roste vlivem posilování slovenské koruny

Dolar nenachází jasný směr a zřejmě ho podle Vlka nenalezne ani dnes. Aktuálně dolar k euru oslabil na 1,5435 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK