Akciové futures v USA výš dík tlaku dolaru na ropu

12.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures v pondělí rostly spolu s globálními akciovými trhy, když dolar sílil a ropa se stahovala z rekordních výšin...

...

Ve 14:55 přidávaly futures na index Standard & Poor's 500 <SPc1> 1,5 bodu, futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc1> posilovaly o 1,25 bodu.

Rekordní šňůra cen ropy poháněla obavy z inflace a vysokých cen benzinu, jež by mohly nahlodat volné prostředky spotřebitelů. Dolar se blížil ke dvouměsíčnímu vrcholu vůči koši hlavních měn <.DXY=>.

Evropské akcie stoupaly poté, co tamní bankovní jednička HSBC <HSBA.L> jako jedna z mála evropských bank vykázala meziroční zvýšení kvartálního zisku, což pomáhalo finančním titulům v regionu.

"Dolar poněkud zpevňuje. To naznačuje, že obchodníci jsou ochotni trochu sázet na to, že se věci spíše zlepšují než zhoršují. To také tlačí na ceny ropy," řekl Arthur Hogan, hlavní analytik trhu u firmy Jefferies & Co.

"Zpráva od HSBC by měla být pozitivní, a to nejen pro finanční instituce, ale také pro všechny nadnárodní firmy."

Barel americké ropy <CLc1> ztrácel 1,02 procenta na 124,67 dolaru, ale držel se zhruba 1,5 dolaru od historického maxima.

Největší dluhopisová pojišťovna na světě MBIA <MBI.N> v pondělí oznámila, že nerealizované ztráty z pojištěných derivátů v prvním kvartále vystřelily. To firmu uvrhlo do hluboké ztráty a její akcie před zahájením seance ztrácely přes 4 procenta.

Podle dat Thomson Reuters do pátku předložilo výsledky již 447 firem z báze indexu S&P 500. Z nich 62 procent předčilo odhady trhu, 10 procent je naplnilo a 28 procent na ně nedosáhlo.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK