Ceny ropy vystoupily na nový rekord

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. května (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích v pondělí nejprve mírně klesaly s tím, jak zpevňoval dolar, později se ale vrátily k růstu a vystoupily na nový rekord. Trh přehodnotil víkendovou zprávu o požáru v obří skotské rafinerii Grangemouth, jejíž provoz se po nedávné stávce vrací k normálu, a začal si více všímat i geopolitického napětí.

Krátce po 17:00 SELČ se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) na obchodní burze Nymex v New Yorku prodával za zhruba 125,90 USD a proti předchozímu závěru vykazoval jen mírný pokles. Předtím se cena vyšplhala na 126,40 USD, což byl nový rekord. Cena severomořské ropy Brent se pohybovala kolem 125 dolarů za barel.

"Ceny termínových kontraktů na ropu a její produkty se v noci výrazně snížily, a to za vysokých objemů obchodů. Dolar totiž zpevnil vůči euru a došlo i na výběr zisků," poznamenal analytik společnosti Tradition Energy Addison Armstrong, jehož citovala agentura Reuters. Odpoledne ale vybírání zisků odeznělo.

Trh rovněž vyhodnocoval zprávu, že dovoz ropy do Číny se v dubnu poprvé po roce a půl snížil. Právě vysoká poptávka po ropě v zemích jako je Čína a Indie má nyní na růst cen ropy značný vliv. Meziročně dovoz ropy do Číny stále vykazuje růst, podle Armstronga ale vývoj v dubnu ukazuje, že prudký růst poptávky v Asii by mohl začít zpomalovat.

Část analytiků ale s takovou interpretací nesouhlasí. V březnu totiž čínské rafinerie nakoupily větší množství ropy, takže za nynějším poklesem by mohla být jen snaha odebrat zásoby.

Kurz dolaru se dnes zvýšil o celé procento vůči japonskému jenu a proti koši měn se dostal na dvouměsíční maximum. Odpoledne se však růst vyčerpal a kurz začal kolísat kolem hodnot, na které vystoupil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK