Americké akcie v pondělí vzrostly díky technologiím

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. května (ČTK) - Americké akcie v pondělí vzrostly díky novému komunikátoru BlackBerry Bold od společnosti Research In Motion. Mezi investory se šířil optimismus z toho, že podniky budou dál utrácet za vyspělé technologie. Pokles cen ropy pak zmírnil obavy z vysoké inflace.

Index Dow Jones stoupl o 130,43 bodu na 12.876,31 bodu, tedy o 1,02 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 1,76 procenta na 2488,49 bodu, když si 42,97 bodu připsal.

Emise Research in Motion vyskočila o 6,9 procenta na 141,97 dolaru. Dosáhla tím nového rekordu a vyvolala nákupní zájem investorů o akcie dalších technologických firem. Nasdaq pokračoval v růstu i v závěru obchodování po zprávě, že počítačový Hewlett-Packard je blízko dohodě o převzetí společnosti Electronic Data Systems. Cena by mohla dosáhnout až 13 miliard dolarů.

Nahoru šly i akcie finančních společností. Přispěla k tomu skupina MBIA vydávající obligace, která zveřejnila lepší výsledky hospodaření, než se očekávalo.

Pro DJI byl vzpruhou i odhad Citigroup, podle níž dále porostou ceny hliníku. Jeho největší producent Alcoa pak posílil o 6,6 procenta. Emise Caterpillaru pak rostly také.

Ceny ropy klesly o 1,4 procenta, protože investoři vybírali zisky po několika rekordních dnech za sebou. Pokles cen zmírnil obavy z inflace dva dny před zveřejněním dubnové zprávy o vývoji spotřebitelských cen.

Na devizovém trhu oslaboval japonský jen. Dolar i euro vůči němu vzrostly proto, že se investoři za rostoucích akcií pouštěli do rizikovějších transakcí. Dolar posílil o procento na 103,90 JPY a kurz eura se zvýšil o 1,4 procenta na maximum dne 161,42 JPY. Euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,5534 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK