Wall St přidal přes 1 pct díky technologiím, ropě

13.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pondělí stouply, když uvedení rychlejší verze BlackBerry podnítilo optimismus ohledně podnikatelských výdajů na technologie,...

... zatímco ústup cen ropy zaháněl obavy z inflace.

Akcie Research in Motion <RIM.TO> <RIMM.O>, výrobce komunikátoru BlackBerry, vyskočily o 6,9 procenta na čerstvý rekord.

Index Nasdaq v závěru seance rozšířil zisky po zprávě, že Hewlett-Packard <HPQ.N> má na dosah dohodu o koupi Electronic Data Systems <EDS.N> za bezmála 13 miliard dolarů. Akcie HP sklouzly o 4,9 procenta, zato EDS vylétla o 27,9 procenta.

Finanční tituly také stouply, když dlouhodobě churavějící dluhopisová pojišťovna MBIA <MBI.N>, jež vykázala kvartální výsledky nad očekáváním trhu, uvedla, že objem nových smluv se zdá být na vzestupu. Akcie MBIA přidaly 4,5 procenta.

Velkou vzpruhou pro index blue chips Dow Jones se stala zpráva Citigroup, jež zvedla předpověď ceny hliníku. To podpořilo akcie firmy Alcoa <AA.N>, jež vyskočila o 6,6 procenta. Přední výrobce těžké techniky Caterpillar <CAT.N> si připsal 2,5 procenta.

Ceny ropy <CLM8> ubraly 1,4 procenta na 124,23 dolaru za barel poté, co si obchodníci vybírali zisky ze šňůry rekordních závěrů v posledních seancích. Pokles zmírňoval obavy z inflace dva dny předtím, než vyjdou čísla o spotřebitelských cenách za duben.

Index Dow Jones <.DJI> stoupl o 1,02 procenta na 12.876,31 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> vyšplhal o 1,10 procenta na 1403,58 bodu. Technologický Nasdaq Composite Index <.IXIC> vyskočil o 1,76 procenta na 2488,49 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK