Dolar bez větších změn před údaji o tržbách USA

13.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se v úterý obchodoval bez větších změn při tlumené aktivitě trhu. Řada investorů vyčkává na údaje o maloobchodních tržbách ve Spojených...

...státech, jež mohou napovědět, zda americká centrální banka (Fed) již ukončí sérii snižování úrokových sazeb.

Dealeři uvedli, že dolar by mohly podpořit také další známky zpomalování ekonomického růstu mimo hranice Spojených států, zisky americké měny však mohou brzdit pochybnosti, zda nejhorší část bouře na kreditních trzích již skutečně minula.

Libra nejprve oslabovala na dohled téměř tříměsíčního minima na základě údajů, že britskou ekonomiku trápí klesající ceny nemovitostí. Tamní ceny domů se v dubnu propadly největší měrou od roku 1978, kdy se ukazatel začal sledovat.

Během seance však britská měna smazala ztráty po zprávě o nečekaně prudkém růstu spotřebitelských cen a obchodovala se téměř beze změny proti předchozímu závěru poblíž 1,9570 dolaru <GBP=>.

Úterní údaje o maloobchodních tržbách ve Spojených státech naznačí, jak si stojí američtí spotřebitelé se svými výdaji. Během dne navíc promluví několik představitelů Fedu včetně prezidenta Bena Bernankeho na téma úvěrových trhů a ekonomického výhledu.

V současnosti se očekává, že Fed v příštích měsících ponechá úrokové sazby beze změny poté, co je od minulého září srazil celkem o 325 bazických bodů na 2,0 procenta. Současně se množí spekulace, že sazby půjdou dolů v jiných zemích včetně Velké Británie či Nového Zélandu.

Dolar v 10:40 nepatrně oslaboval proti pondělnímu závěru na 103,60 jenu <JPY=>. Vůči jednotné evropské měně naopak zpevňoval o třetinu procenta na 1,5490 za euro <EUR=>.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK