Evropské burzy klesají kvůli bankám, britské inflaci

13.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v úterý smazaly počáteční zisky a klesaly až o 0,7 procenta, když britské akcie oslabily po údajích o tamní inflaci, zatímco...

...francouzský trh tížila zpráva o navýšení kapitálu Crédit Agricole <CAGR.PA>.

Akcie francouzské jedničky v retailovém bankovnictví padaly o 7 procent poté, co uvedla, že plánuje emisi akcií v objemu 5,9 miliardy eur s přednostním právem úpisu pro stávající akcionáře kvůli dalším odpisům v investiční divizi Calyon [ID:nMUL330029].

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:15 klesal o 0,61 procenta na 1338,31 bodu, když krátce předtím sklouzl na denní dno 1335,80.

Britská banka Alliance & Leicester <ALLL.L> padala o 12 procent poté, co odepsala ze zisku 192 milionů liber kvůli aktivům znehodnoceným kreditní tísní, a její výsledky za první čtyři měsíce se tak dostaly pod úroveň z loňského roku.

Francouzská Société Générale <SOGN.PA>, postižená největším skandálem zpronevěry v bankovní historii, oslabovala o 2,6 procenta poté, co za první čtvrtletí vykázala meziroční pokles čistého zisku téměř o čtvrtinu.

Analytici uvedli, že sezona firemních výsledků se zatím jeví vcelku pozitivně, ale potíže se ještě mohou dostavit.

"Stepujeme na docela tenkém ledě," řekl Justin Urquhart Stewart, investiční ředitel z firmy Seven Investment Management.

"Eurozóna je opožděna o 9 měsíců oproti Spojeným státům a ta čísla nám ukazují lepší časy a neodrážejí to, co se bude dít v budoucnu," dodal.

Výrobce hliníku Norsk Hydro <NHY.OL> si polepšil o 3,5 procenta a řadil se k nejsilnějším evropským titulům. Firma bude podle makléřů zřejmě těžit z nedostatku dodávek na trhu kvůli provozním problémům čínských rivalů, které postihlo mohutné pondělní zemětřesení.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK