Výroba plastů roste v Česku nejrychleji z celé Evropské unie

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. května (ČTK) - Výroba plastů v Česku roste nejrychleji ze všech zemí Evropské unie. V roce 2006 se objem výroby podle údajů Eurostatu meziročně zvýšil o 15,3 procenta, zatímco v celé EU vzrostla výroba jen asi o čtyři procenta. Dnes to na zahájení mezinárodního veletrhu Plastex v Brně řekl prezident Svazu zpracovatelů plastů Miroslav Černý. V příštích letech očekává zpomalení růstu výroby a zdražení plastových výrobků až o deset procent v závislosti na rostoucích cenách ropy.

Asi jedna třetina všech plastů vyrobených v Česku tvoří obaly. Mezi největší oblasti výroby patří dále automobilový průmysl a stavebnictví. "V Česku by se mělo v příštích letech vyrábět až 1,2 milionu aut ročně. Jedno auto přitom obsahuje 100 až 200 kilogramů plastů. Množství součástek vyráběných z plastů neustále roste, významně tak totiž klesá hmotnost vozidla, a tím pádem i spotřeba," řekl Černý.

Česko má podle Černého ve výrobě plastů i tak rezervy, do země se ročně doveze plastových výrobků za 60 miliard korun. Spotřeba plastů na jednu osobu, která u nás činí 60 kilogramů, je sice vyšší než v zemích střední a východní Evropy, v zemích evropské patnáctky je to ale kolem 90 kilogramů, dodal.

Vliv dovozců se může ještě zvýšit v souvislosti se zdražením evropských výrobců, kteří musejí investovat do modernizace výroby tak, aby splňovaly přísné ekologické normy. Evropská unie například požaduje, aby se recyklovala téměř celá hmotnost automobilu, plasty přitom tvoří asi osminu váhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK