Wal-Mart zvedl v Q1 zisk o 7 pct díky politice slev

13.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Největší maloobchodní řetězec světa Wal-Mart Stores <WMT.N> v úterý vykázal růst čtvrtletního zisku o 7 procent, když přilákal zákazníky do...

...svých obchodů na slevy u zboží každodenní potřeby, jako jsou potraviny či léky.

Zisk společnosti v prvním fiskálním čtvrtletí ukončeném 30.dubna vzrostl na 3,02 miliardy dolarů čili 76 centů na akcii ze 2,83 miliardy neboli 68 centů na akcii před rokem. Výsledek naplnil očekávání analytiků oslovených firmou Reuters Estimates.

Minulý měsíc Wal-Mart zvedl vlastní odhad čtvrtletního zisku z běžné činnosti na 74 až 76 centů na akcii z předchozího rozpětí 70 až 74 centů. Na druhé čtvrtletí předpověděl zisk v rozmezí 78 až 81 centů.

Čisté tržby vyskočily o 10,2 procenta na 94,1 miliardy dolarů, zatímco analytici čekali 92,8 miliardy. Tržby v amerických obchodech otevřených nejméně rok, klíčový ukazatel růstu, stouply o 2,9 procenta.

Američtí spotřebitelé vyhledávají v obchodech Wal-Martu nízké ceny, zejména u základních potřeb typu drogerie, zatímco ekonomika Spojených států ochabuje a ceny potravin a pohonných hmot letí vzhůru.

Wal-Mart reagoval návratem k základní strategii slev a zpomalením agresivních plánů na expanzi. Na konci ledna řetězec srazil ceny tisíců položek až o 30 procent.

Akcie společnosti od začátku letošního roku vystoupaly o 22 procent.

[CHICAGO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK