Koruna oslabila k dolaru, vůči euru stagnuje

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Česká měna v úterý odpoledne mírně oslabila vůči dolaru na 16,13 Kč/USD. Proti euru koruna stagnovala, v závěru se obchodovala kolem 24,93 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Mírné oslabení souvisí zejména s klidným vývojem v regionu," uvedl Jiří Škop z Komerční banky. Ztráty k dolaru podle něho částečně souvisí i s posílením americké měny vůči euru díky lepším maloobchodním tržbám ve Spojených státech a vyšším dovozním cenám. To podle Škopa dále snížilo pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) bude snižovat úrokové sazby.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka na trhu chyběly impulsy k většímu pohybu a vývoj okolních středoevropských měn byl nevýrazný. "Slovenská koruna v dalším růstu nepokračovala a během dne mírně korigovala nad 31,70 SKK/EUR," uvedl Vlk.

Domácí měnu přitom nezaujaly ani nové údaje o tuzemském stavebnictví a po celý den pomaličku vymazávala zisky z předchozího dne, podotkl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle dat dnes zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ) rostla stavební produkce v březnu ve stálých cenách o 0,8 procenta.

"Jakmile dolar přestane zpevňovat, vrátí se slovenská koruna k posilování a bude bránit české koruně v oslabení," očekává Pikora. "Pro zbytek týdne má tedy česká koruna více prostoru k posílení než oslabení," doplnil ekonom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK