U:fon v létě spustí mobilní hlasové služby

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Telekomunikační firma MobilKom působící pod značkou U:fon letos v létě nabídne ve své síti mobilní telefonování. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN) a Lidové noviny (LN). Podle HN operátor službu spustí v červnu. Firma by tak chtěla do konce letoška zvýšit počet svých zákazníků až pětinásobně na 250.000. Plánuje také otevřít vlastní obchody.

"Technicky jsme už připraveni. Plnohodnotné mobilní hlasové služby uvedeme na trh během letošního léta," řekl LN šéf operátora Peter Hall. U:fon odstartuje se třemi až čtyřmi jednoduchými tarify, jejich ceny ale Hall odmítl uvést. Poznamenal jen, že firma zachová volání zdarma v rámci vlastní sítě.

Třem velkým mobilním operátorům U:fon konkurovat nechce. "Určitě nemáme ambice být dominantním hráčem na trhu. Domníváme se ale, že dokážeme oslovit určité konkrétní cílové skupiny. Náš plán počítá s tím, že získáme necelá dvě procenta mobilního trhu," řekl LN Hall.

U:fon v současnosti poskytuje své služby 50.000 zákazníků, koncem roku by jich firma chtěla mít 200.000 nebo čtvrt milionu. Společnost MobilKom dosud nabízela připojení k internetu, analogové a digitální vysílačky a bezdrátové pevné telefonní linky, které mají běžná regionální čísla a fungují jen v rámci krajů.

Své produkty zatím U:fon prodával prostřednictvím smluvních partnerů na 190 místech, například v obchodech Electro World. V létě chce ale otevřít první vlastní U:fon obchod. "Do konce roku by jich mělo být deset," uvedl Hall pro HN. Firma zároveň přijme nové zaměstnance, k současným 140 přibude další stovka.

Nejmladší operátor své služby nabízí v bezdrátové síti založené na technologii CDMA. Ta potřebuje čtyřikrát méně vysílačů, než kolik je zapotřebí pro standard GSM, který v tuzemsku používají ostatní mobilní operátoři Telefónica O2, T-Mobile a Vodafone.

Síť U:fona v současnosti pokrývá kolem 70 procent populace. Na její vybudování získala firma úvěr od China Development Bank, jehož výše se měla pohybovat kolem 19 milionů eur (asi 475 milionů Kč). "Celkem jsme z úvěru pokryli asi polovinu všech nákladů, nejenom těch na vybudování sítě," řekl HN Hall.

Společnost MobilKom od jara 2006 vlastní investiční skupina Penta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK