PRŮZKUM-Komerční bance v Q1 asi stoupl zisk o 19 pct (OPAK.)

14.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Komerční banka <BKOMsp.PR>, výsledky za první...

...čtvrtletí

* Středa 14.května v 10:00

* Trh v průměru čeká čistý zisk 2,99 miliardy korun

Komerční banka by měla za první čtvrtletí vykázat nárůst čistého zisku o 19 procent díky pokračující poptávce po úvěrech v době silného ekonomického růstu, ukázal průzkum Reuters.

Průměrná předpověď devíti oslovených analytiků naznačuje, že banka zvýšila za první tři měsíce zisk po zdanění na 2,99 miliardy korun ze 2,51 miliardy před rokem.

Provozní zisk by měl stoupnout o 13 procent na 7,74 miliardy korun díky 19procentnímu nárůstu čistého úrokového výnosu a devítiprocentnímu posílení čistých poplatků a provizí.

Trh čeká silné výsledky i přes pomalejší růst nových úvěrů, ovlivněný slabší poptávkou po hypotékách.

"Komerční banka by měla těžit zejména ze silného nárůstu úvěrového portfolia v loňském roce a pokračující dobré kondice české ekonomiky," uvedl Milan Lavička, analytik Atlantik FT.

Akcie třetí největší české banky se již vzpamatovaly z globálního výprodeje bankovních titulů v minulých měsících a stouply o 38 procent v porovnání s lednovým několikaletým minimem.

Za posledních 12 měsíců titul získal 12 procent, zatímco index PX <.PX> ztratil přes 9 procent.

Na rozdíl od západních finančních domů včetně francouzské matky Société Générale <SOGN.PA> neutrpěly středoevropské banky velké ztráty v důsledku hypoteční krize ve Spojených státech.

I tak ale analytici varují, že ekonomické zpomalení regionu může v následujících měsících ovlivnit výsledky Komerční banky.

"Průmyslová produkce a vývozy se zhoršily. S tím, jak zhruba 80 procent HDP ovlivňují exporty, Česká republika a s ní i Komerční banka - banka pro podnikovou klientelu - jsou více náchylné na oslabení než podobné subjekty ve střední Evropě," uvedl Jiří Staník, analytik Wood & Company. ----------------------------------------------------------------

ODHADY VÝSLEDKŮ KOMERČNÍ BANKY V 1.ČTVRTLETÍ ---------------------------------------------------------------- (v mld Kč) Průměr Medián Q1/07 Rozpětí Čistý úrokový výnos 5,03 5,04 4,24 4,89- 5,17 Čisté poplatky 2,43 2,38 2,24 2,32- 2,74 Výnosy 7,74 7,73 6,85 7,61- 7,93 Čistý zisk 2,99 3,00 2,51 2,88- 3,14 ----------------------------------------------------------------

Pozn: Průzkumu se zúčastnily následující společnosti: Atlantik FT, Citigroup, Cyrrus, Erste Bank/Česká spořitelna, ING Wholesale Banking, KBC Securities/Patria Finance, Raiffeisenbank, UBS a Wood & Co.

Průzkum čistého zisku a čistých poplatků byl počítán z předpovědí osmi analytiků.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK