Americké blue chips klesly kvůli ropě a financím

14.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké blue chips v úterý klesly, když ropa dosáhla čerstvého rekordu a podtrhla obavy z inflace, zatímco prezident centrální banky (Fed)...

...Ben Bernanke řekl, že finanční trhy mají stále potíže.

Futures na americkou ropu <CLc1> jen o vlásek nedosáhly na hranici 127 dolarů za barel poté, co Írán uvedl, že zvažuje omezení produkce a několik představitelů Fedu v projevech během celé seance vypíchlo rostoucí hrozbu inflace.

Bernanke také řekl, že silná poptávka finančních institucí po půjčkách od Fedu ukazuje, že "trhy mají do normálu stále daleko".

Akcie finančních firem klesaly v rámci indexu S&P 500 nejsilněji, JPMorgan Chase & Co <JPM.N> umazala 3,7 procenta.

Finanční sektor tížila také zpráva, že vlivná analytička firmy Oppenheimer snížila cílové ceny akcií největších amerických investičních bank.

Technologický index Nasdaq naopak posílil díky skoku akcií Yahoo <YHOO.O>. Ty stouply o 5,2 procenta po zprávě, že Carl Icahn zvažuje zástupný souboj o tuto internetovou společnost poté, co selhaly námluvy ze strany Microsoftu <MSFT.O>.

Hewlett-Packard <HPQ.N> však tížil indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřením dohody o koupi Electronic Data Systems <EDS.N> za 12,6 miliardy dolarů.

Část analytiků na Wall Street tento krok kritizovala s tím, že HP zaplatí příliš vysokou cenu za pomalu rostoucí firmu. Akcie HP ubraly 5,3 procenta.

Index Dow Jones <.DJI> odepsal 0,34 procenta na 12.832,18 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> umazal 0,04 procenta na 1403,04 bodu. Nasdaq Composite Index <.IXIC> si připsal 0,27 procenta na 2495,12 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK