Španělská Telefónica zvýšila o pětinu čtvrtletní zisk

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 14. května (ČTK) - Španělská společnost Telefónica, která je čtvrtou největší telekomunikační skupinou na světě a vlastní i českého operátora Telefónica O2, zvýšila čistý zisk v prvním čtvrtletí o 22,4 procenta. Podnik dnes oznámil, že vydělal 1,54 miliardy eur (38,4 miliardy Kč), a potvrdil svůj letošní ziskový výhled.

Takový čistý výsledek se očekával. Očištěný provozní zisk, který je jádrovým ukazatelem profitu skupiny, se zvýšil o 5,3 procenta na 5,38 miliardy eur. Tržby se zvýšily o 1,1 procenta na 13,9 miliardy eur; projevil se v nich prodej dvou evropských podniků z minulého roku.

Devítka analytiků v anketě agentury Reuters odhadovala čistý zisk Telefóniky na 1,54 miliardy eur, očištěný provozní zisk na 5,33 miliardy a tržby na 13,9 miliardy eur.

Analytici se obávali, že výsledek zhorší pomalejší hospodářský růst Španělska, kde vzniká 40 procent jádrového zisku skupiny. Díky silnému růstu mobilních a internetových služeb ale Telefónice ve Španělsku mírně vzrostl zisk i tržby.

V Evropě klesly Telefónice příjmy o 1,7 procenta a zisk o 2,3 procenta kvůli prodeji společností Airwave a Endemol z poloviny minulého roku. V Latinské Americe ale tržby i profit stouply přibližně o desetinu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK