Průmyslová výroba v EU v březnu klesla o 0,1 pct

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. května (ČTK) - Průmyslová výroba v zemích Evropské unie v březnu klesla o 0,1 procenta, zatímco v únoru se o 0,4 procenta zvýšila. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V eurozóně pokles činil dokonce 0,2 procenta proti růstu v rozsahu 0,3 procenta v únoru.

V České republice průmyslová výroba klesla o 3,4 procenta, ačkoli ještě v únoru vykazovala růst v rozsahu 1,6 procenta. Ještě hůře je na tom Slovensko, kde výroba klesla o 4,9 procenta proti růstu 1,1 procenta během února.

Meziročně výroba v zemích eurozóny zpomalila růst na dvě procenta z 3,2 procenta v únoru. V celé unii tempo růstu kleslo na 1,8 z předchozích 3,5 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že za březen výroba v eurozóně klesne o 0,3 procenta, nicméně u meziročního srovnání počítali s poklesem tempa jen na 2,4 procenta. Za pomalejším růstem je hlavně pokles výroby spotřebního zboží.

Eurostat nicméně směrem vzhůru upravil data o růstu výroby za únor. Zatímco původně předpokládal, že v eurozóně výroba meziročně rostla tempem 3,1 procenta, zpřesnění ukázalo růst o 3,2 procenta. Měsíční růst ale úřad nechal na 0,3 procenta.

V průběhu března byla nejslabší právě výroba průmyslového zboží. Klesala jak výroba zboží dlouhodobé spotřeby, tak výroba zboží, které je určeno ke každodenní potřebě. Pokles je patrný jak v meziročním srovnání, tak proti předchozímu měsíci.

Údaje patrně přispějí k obavám, zda je možné udržet výdaje spotřebitelů, na nichž růst ekonomiky značně závisí. Export trpí kvůli silnému euru a poklesu dynamiky růstu globální ekonomiky, takže pokud se přidají problémy se spotřebitelskými výdaji, výsledkem je recept na zpomalení hospodářského růstu celé eurozóny.

Evropská komise předpokládá, že hospodářský růst eurozóny letos zpomalí na 1,7 procenta z loňského růstu 2,6 procenta. Růst bude patrně zpomalovat i v příštím roce, kdy komise počítá s růstem HDP o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK