VERZE 3-Komerční banka hlasí zisk dle odhadů, akcie klesají

14.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář analytika, aktualizuje kurs...

...akcií)

Komerční banka <BKOMsp.PR> v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 16,6 procenta, v souladu s očekáváním trhu, díky pokračujícímu zájmu o spotřebitelské úvěry, jež kompenzovaly zpomalení růstu hypoték v letošním roce.

Akcie třetí největší české banky však po výsledcích zamířily prudce dolů, když investoři podle analytiků vybírali zisky po prudkém růstu titulu za poslední týden.

Komerční banka ve středeční zprávě oznámila, že jí zisk po odečtení menšinových podílů stoupl na 3,02 miliardy korun. Analytici v průzkumu Reuters v průměru předpověděli výsledek 2,99 miliardy.

Výnosy třetí největší české banky posílily o 12,5 procenta na 7,85 miliardy korun, zatímco analytici čekali výsledek 7,74 miliardy.

Tahounem hospodaření banky, kterou ovládá francouzská Société Générale <SOGN.PA>, byl pokračující prudký růst úvěrů, jejichž objem se meziročně zvýšil o 23,8 procenta.

Čistý úrokový výnos tak vyskočil proti loňskému prvnímu kvartálu o 16,5 procenta na 5,07 miliardy korun.

Stejně jako celý český trh však i Komerční banka vykázala prudké zpomalení růstu hypotečních úvěrů, které od počátku roku stouply jen o 3,9 procenta, zatímco proti loňskému prvnímu kvartálu se jejich objem zvýšil o 30,1 procenta.

Výnos z poplatků a provizí se zvedl o 4,3 procenta na 1,95 miliardy korun, zejména díky 4procentnímu přírůstku klientů.

"Skupina byla úspěšná ve všech hlavních aktivitách a pokračoval nárůst počtu zákazníků a obchodních objemů," uvádí zpráva.

Banka dále uvedla, že její čistý zisk z pravidelných aktivit očištěný o mimořádné položky, jako byl prodej nemovitostí v loňském prvním kvartále, stoupl meziročně o 20,6 procenta.

V prvním kvartále zaúčtovala Komerční banka oprávky za 458 milionů korun, meziročně vyšší o 15,1 procenta. Rizikové náklady tak rostly pomaleji než úvěrové portfolio.

Akcie Komerční banky reagovaly na výsledky oslabením, a v 11:20 se obchodovaly za 4205 korun, proti úterku o 3,38 procenta níž, zatímco před zprávou stály 4355 korun. Index pražské burzy PX <.PX> naopak rostl o 0,29 procenta.

"Spekulovalo se na to, že by výsledky mohly přinést výrazné pozitivní překvapení," uvedl analytik Milan Lávička z Atlantiku finanční trhy. "Jak investoři viděli, že je to v souladu s očekáváním, že tam není nic, co by ty akcie tlačilo dále dopředu, tak realizovali zisky z posledního týdne."

PRO TABULKU VÝSLEDKŮ BANKY KLIKNĚTE NA [ID:nKOR429614].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK