J&T Group má v hotelu Baltchug 75 procent

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. května (zpravodaj ČTK) - Podíl 75 procent získala česko-slovenská skupina J&T Group v moskevském hotelu Baltchug Kempinski. Na tiskové konferenci to oznámil Gianni van Daalen, který luxusní hotel už dva roky řídí.

Skupina Kempinski Hotel Group zůstala vlastníkem zbývajícího čtvrtinového podílu. "Hledali jsme partnera se stejnými cíly, který by nám pomohl z hotelu Baltchug udělat nejlepší hotel v celém Rusku," podotkl van Daalen.

Za sovětských časů se hotel nazýval Bukurešť. Po rekonstrukci za 85 milionů dolarů byl znovuotevřen v roce 1992, nyní patří k nejluxusnějším ve městě známém svými drahými hotely. V budově je 230 pokojů a 33 apartmánů.

Česko-slovenská skupina J&T na konci dubna oznámila, že chce v příštích pěti letech investovat do realitních projektů přes 90 miliard korun (přesně 3,75 miliardy eur). Akvizice hotelu Baltchug-Kempinski je podle všeho součástí jejích plánovaných aktivit v Rusku, kde chce podle dřívějších vyjádření vybudovat hotelovou síť. Podobné plány má skupina i na Slovensku, v Polsku či Karibiku.

Jeden z majitelů J&T Group Patrik Tkáč řekl, že investice do hotelu dosáhnou 20 milionů euro a po rekonstrukci bude mít hotel tržní hodnotu pět miliard rublů.

J&T patří mezi největší a nejvýznamnější finanční skupiny, které působí v Česku. Její aktiva přesahují 110 miliard slovenských korun. V Česku skupina vlastní například J&T Banku, fotbalový klub Sparta Praha, strojírenské firmy SES Tlmače či ČKD Blansko Strojírny, které vyrábí pro energetiku. Minoritní podíly má také v Unipetrolu a Zentivě. Na Slovensku jí patří mimo jiné televize Joj. Už dříve firma oznámila, že chce expandovat do energetiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK