VERZE 2-Americký CPI v dubnu +0,2 pct, energie beze změny

14.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, reakci trhu, komentář...

...analytika)

Americké spotřebitelské ceny v dubnu stouply o nečekaně mírných 0,2 procenta s tím, jak se zastavil dosavadní růst cen energií, ukázala ve středu zpráva ministerstva práce.

Analytici na Wall Street předpokládali, že index spotřebitelských cen (CPI) minulý měsíc vzrostl o 0,3 procenta po březnovém zvýšení stejnou měrou. Po vyloučení volatilních cen potravin a energie CPI přidal pouze 0,1 procenta, zatímco trh čekal zopakování březnového růstu o 0,2 procenta.

Akciové trhy na Wall Street i v Evropě po zprávě posílily, ceny amerických dluhopisů vyrovnaly ztráty a dolar smazal zisky vůči euru. Údaje naznačily, že americká centrální banka (Fed) by mohla mít ve svém úsilí o podporu slabé ekonomiky více prostoru pro snížení úrokových sazeb, aniž by tím podnítila inflaci.

"Fedu to umožní, aby dělal, co uzná za potřebné pro udržení letošního ekonomického růstu," řekl David Matt, měnový stratég u společnosti RBC Capital Markets v Torontu.

Ceny energie v dubnu meziměsíčně stagnovaly po březnovém růstu o 1,9 procenta, přičemž ceny benzinu klesly o 2 procenta. V meziročním srovnání ovšem ceny energie vyskočily o 15,9 procenta.

Světové ceny ropy nicméně tento týden opět vyšplhaly na čerstvá historická maxima, což značí, že americké spotřebitele čekají ještě vyšší ceny energie a ceny benzinu zřejmě nadále porostou z beztak rekordních úrovní.

Také ve srovnání se stejným obdobím loňského roku spotřebitelské ceny ve Spojených státech rostly o něco mírněji, než se čekalo. Celkově se ceny v dubnu meziročně zvýšily o 3,9 procenta, zatímco jádrový růst cen činil 2,3 procenta. Analytici čekali vzestup o 4,0 procenta, respektive o 2,4 procenta.

Jiná zpráva ve středu ukázala, že počet žádostí o hypotéky ve Spojených státech minulý týden stoupl podruhé v řadě, podpořen prudkým posílením poptávky po refinančních půjčkách v prostředí nižších úrokových sazeb.

Americká Asociace hypotečních bankéřů uvedla, že její index hypotečních žádostí, jenž zahrnuje jak kupní, tak refinanční půjčky, v týdnu do 9.května stoupl o 2,9 procenta.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK