Koruna oslabila k euru, k dolaru zpevnila

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Česká měna v závěru oslabila k euru, naopak k dolaru zpevnila. Kolem 17:00 koruna k euru oslabila o tři haléře na 24,98 Kč/EUR. K dolaru se koruna v závěru obchodovala o tři haléře silnější na 16,17 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory dnes koruna postrádala informace z domácí ekonomiky a s krátkým zpožděním inverzně následovala vývoj na eurodolarovém trhu. "Zdá se, že se vliv slovenského vstupu do eurozóny na českou korunu na nějaký čas vyčerpal," řekl Pikora. "Další potenciální zisky dolaru by měly proto koruně v příštích týdnech bránit v posílení," dodal.

Dolar odpoledne zareagoval na nové údaje o dubnové inflaci v USA, když oslabil na 1,5480 USD/EUR. Růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v dubnu díky statistickému zlevnění benzinu zpomalil na 0,2 procenta z březnových 0,3 procenta.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka spotřebitelské ceny v USA rostly mírněji, než se očekávalo, a to i po očištění o energie a potraviny. Kolem 17:00 se dolar obchodoval na 1,5458 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK