Analytik: Benzin zdraží, za 40 Kč/l ale v létě nebude

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Pohonné hmoty budou u domácích pump před létem zdražovat, podle většiny analytiků ale nenastanou katastrofické scénáře, které předpovídají dosažení 40 korun. Většina analytiků, které ČTK oslovila, se shodla, že průměrné ceny za litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se budou během letních měsíců v Česku pohybovat kolem 33 korun. Nafta bude o něco dražší. Jen ojedinělé názory počítají s nárůstem až k 36 korunám.

"Vize o litru Naturalu 95 za 40 Kč během letošního léta jsou sice možná pro někoho atraktivní, ale nám se zdají nereálné," řekl dnes analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle odborníků se ale cena "někdy" přes tuto hranici přehoupne.

"V budoucnu nás nejspíš čeká překonání hladiny 150 a pak i 200 dolarů za barel a další zdražení benzínu. Psali jsme o tom již před několika lety. To ale neznamená automaticky litr benzínu na 50 Kč za litr,l ani to, že by spotřebitelé nejezdili autem," uvedl Pikora.

Většina analytiků totiž počítá s tím, že ve druhé polovině roku začne posilovat americký dolar, což přinese levnější ropu nebo alespoň zastavení jejího zdražování. Vedle silnějšího dolaru by mohla ropa podle analytika Atlantik FT Petra Sklenáře zlevnit i díky zpomalení ekonomik na obou stranách Atlantiku a skutečnosti, že již nyní jsou její zásoby mírně nadprůměrné.

Barel americké lehké ropy se nyní obchoduje kolem 125 dolarů za barel, kam sestoupila z úterního rekordu 126,98 USD.

Korunová cena ropy je nyní na rekordu, desetidenní průměr je ale podle Pikory jen zhruba o 17 procent vyšší než před dvěma roky, cena benzinu je o 1,1 procenta vyšší. "Cena ropy za posledních deset let vzrostla na 12násobek. Cena benzinu ale takto dramaticky nevzrostla," uvedl Pikora.

Podle aktuálních údajů společnosti CCS je litr naturalu za 31,43 koruny, nafta stojí 32,72 Kč/l. "Odstup motorové nafty od benzinu by se mohl v létě snižovat, ale její cena zřejmě zůstane vyšší," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. To je ve srovnání s předchozími roky novinka.

Loni v květnu byl benzin zhruba za 29 Kč/l. V květnu 2006 byly ceny dokonce vyšší, benzin stál v průměru kolem 31 korun za litr. Nafta byla v obou případech zhruba o korun levnější než benzin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK