Tuzemská Bawag Bank zvýšila provozní zisk, čistý klesl o polovinu

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Společnost Bawag Bank CZ v prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk meziročně o 15 procent na 49 milionů Kč. Čistý zisk po zdanění naopak klesl o polovinu na 18 milionů Kč. ČTK to dnes sdělila mluvčí banky Martina Lambertová. Bawag Bank CZ snížila o šest procent provozní náklady, čisté úrokové výnosy jí stouply o 7,3 procenta na 166 milionů korun.

Celková bilanční suma mírně klesla o 1,7 procenta na 29,014 miliardy Kč, a to zejména kvůli nižším zůstatkům s bankami, uvedla mluvčí. Kapitálová přiměřenost banky činí 13,9 procenta.

Banka v prvním čtvrtletí otevřela čtyři nové pobočky. "V nadcházejících měsících budeme pokračovat v rozvoji pobočkové sítě a na trh uvedeme několik dalších zajímavých produktů, například pro menší a středně velké podnikatele či privátní klienty," poznamenal předseda představenstva Markus Hermann.

V loňském roce Bawag Bank CZ zvýšila provozní zisk na 248 milionů Kč, což bylo o 130 procent více než v předchozím roce. Čistý zisk firmě klesl o desetinu na 121 milionů Kč, a to především kvůli odloženému daňovému závazku z hmotných aktiv.

Bawag Bank působí na českém trhu od roku 1991. Až do roku 2004, kdy byla převzata Bank für Arbeit und Wirtschaft Aktiengesellschaft (Bawag AG), vystupovala pod názvem Interbanka. Poté se spojila s Dresdner Bank CZ a jejím stoprocentním vlastníkem se stala rakouská Bawag AG, člen skupiny Bawag PSK Group, páté největší finanční skupiny v Rakousku.

V současnosti čeká finanční ústav Bawag Bank CZ změna majitele. Stane se jím německá regionální banka Landesbank Baden-Württemberg (LBBW). Podle informací listu Der Standard firma za Bawag Bank CZ zaplatí asi 160 milionů eur (zhruba čtyři miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK