Zisk Unipetrolu v prvním čtvrtletí klesl o 75 pct

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol za první čtvrtletí meziročně klesl o 75 procent na 390 milionů korun. Ve stejném období loni měla firma zisk 1,576 miliardy korun. Tržby meziročně vzrostly o sedm procent na téměř 22,15 miliardy korun. Sdělila to společnost.

Pokles zisku je výraznější, než očekávali analytici oslovení ČTK, Unipetrol se nicméně po více než půlmiliardové ztrátě ve čtvrtém čtvrtletí 2007 vrátil do černých čísel.

Provozní zisk za první čtvrtletí meziročně klesl na 653 milionů korun z 2,318 miliard. Ve srovnání s loňským začátkem roku výrazně klesl zisk v rafinerské a petrochemické části, firma se naopak zlepšila v prodeji pohonných hmot. Další podrobnosti ohlásí Unipetrol na tiskové konferenci v 11:30.

Většinovému vlastníku Unipetrolu, největší polské rafinerii PKN Orlen, který dnes rovněž oznámil čtvrtletní výsledky, naopak čistý zisk prudce vzrostl na 626 milionů zlotých (4,6 miliardy Kč) z 56 milionů před rokem. Výsledky byly podpořeny zvýšením hodnoty zásob, jež převážilo nad poklesem marží v rafinaci.

Analytici oslovení ČTK očekávali za první čtvrtletí pokles čistého zisku Unipetrolu o 60 procent na 629 milionů korun. Tržby měly podle očekávání vzrůst méně, o 1,6 procenta na 21 miliard.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Orlen vlastní v Unipetrolu téměř 63 procent akcií. Zbytek drží menšinoví akcionáři.

Za celý loňský rok klesl čistý zisk Unipetrolu především kvůli prodloužení odstávek v litvínovské rafinerii o 22 procent na 1,243 miliardy korun. Konsolidované tržby se meziročně snížily o pět procent na 88,779 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK