Růst slovenské ekonomiky ve čtvrtletí zpomalil na 8,7 pct

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. května (ČTK) - Meziroční tempo růstu slovenské ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalilo na 8,7 procenta z rekordních 14,3 procenta v předchozích třech měsících. Oznámil to dnes na základě rychlého odhadu slovenský statistický úřad. Slovenská ekonomika však pravděpodobně nadále zůstala jednou z nejvýkonnějších v Evropské unii.

Hospodářský růst mírně překonal očekávání analytiků, kteří počítali se růstem hrubého domácího produktu o 8,6 procenta. Důvodem zpomalování je podle analytiků doznívání efektu spuštění velkých investičních projektů, a to zejména v automobilovém průmyslu.

Silný růstu slovenské ekonomiky se projevil také na trhu práce. Počet zaměstnaných se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 2,7 procenta na 2,21 milionu osob. Sezonně upravená zaměstnanost stoupla o 2,5 procenta.

Údaje statistického úřadu zatím neobsahují strukturu HDP. Podrobnější a zpřesněná čísla za první čtvrtletí zveřejní úřad začátkem července.

V České republice hospodářský růst v prvním čtvrtletí rovněž zpomalil. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu stoupl hrubý domácí produkt meziročně o 5,4 procenta po nárůstu o 6,6 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK