Pražské letiště loni zvýšilo čistý zisk o 14 pct na 1,1 mld.

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Pražské letiště loni zvýšilo čistý zisk o 14 procent na 1,1 miliardy korun. Za výsledky stojí podle vedení letiště rostoucí zájem ze strany cestujících i leteckých společností. Provozní výnosy letiště vzrostly meziročně o 7,8 procenta. Uvedla to společnost v tiskové zprávě. Letiště Praha patří k nejúspěšnějším podnikům, které dosud vlastní stát. Na přelomu roku firmu čeká privatizace.

Zisk před zdaněním se meziročně zvýšil o 8,3 procenta na 1,44 miliardy korun. "Významný podíl na našem zisku mají také výnosy z komerčních aktivit," uvedl generální ředitel Správy Letiště Praha Miroslav Dvořák. Komerční výnosy se zvýšily v porovnání s rokem 2006 o deset procent, což je zhruba o čtyři procentní body více, než činil růst výnosů z letištních poplatků.

Provozní náklady loni narostly o 9,1 procenta. Pozitivně se údajně projevila mírná zima s nižší spotřebou materiálu pro údržbu dráhy. Naopak významně - o 116 milionů korun - se zvýšily náklady na opravy. "Důvodem je fakt, že náklady na opravy v roce 2006 byly oproti dlouhodobému průměru mimořádně nízké," řekla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Ruzyňské letiště je největším vzdušným přístavem v zemích, které vstoupily do EU v roce 2004 a později. Loni odbavilo téměř 12,5 milionu cestujících, což je o osm procent více než předloni. Letos se očekává překročení hranice 13 milionů. Podle odhadů některých analytiků by mohl stát při prodeji letiště získat až 100 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK