Japonské akcie uzavřely na čtyřměsíčním maximu

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. května (ČTK) - Japonské akcie uzavřely na čtyřměsíčním maximu. Na růstu se velkou měrou podílel výrobce spotřební elektroniky Sony, který si díky příznivé prognóze připsal téměř devět procent.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 0,9 procenta na 14.251,74 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou úroveň od poloviny ledna. Širší index Topix vzrostl dokonce o 1,4 procenta na 1392,87 bodu, napsala agentura Reuters.

Společnost Sony ve středu oznámila, že v posledním čtvrtletí uplynulého finančního roku byla na provozní úrovni ztrátová. Její odhad provozního zisku pro nový finanční rok ale překonal očekávání analytiků.

"Výsledky Sony přijal trh velmi pozitivně," řekl analytik Kacuhiko Kodama ze společnosti Toyo Securities. Vzhůru zamířily také další exportní firmy, například automobilky Toyota Motor a Honda Motor či výrobce fotoaparátů a kopírek Canon.

Na devizovém trhu se dolar držel v blízkosti dvouměsíčního minima vůči japonskému jenu poté, co zpráva o překvapivě nízké inflaci ve Spojených státech podpořila akciové trhy a posílila zájem investorů o riziková aktiva.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 104,88 JPY. Euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,5493 USD. Investoři nyní čekají na dnešní údaje o vývoji hrubého domácího produktu a inflace v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK