E.ON a JČP spojí distribuci plynu a elektřiny

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. května (ČTK) - Společnost E.ON ČR chce spojit své tuzemské distributory plynu JČP Distribuce a elektřiny E.ON Distribuce. Společnosti se v minulosti vyčlenily z mateřských firem Jihočeská plynárenská (JČP) a E.ON. Nyní je čeká fúze. Bez bližších informací to potvrdila mluvčí E.ON Božena Harodesová.

Český E.ON patří do německého koncernu E.ON Energie, který je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. V Česku vlastní kromě Jihočeské plynárenské také přes 40 procent v Jihomoravské plynárenské a více než 73 procent v Pražské plynárenské. Společně se skupinou Czech Coal provozuje ještě Teplárnu Otrokovice a Energetiku Malenovice.

E.ON už loni uvedl, že chce zvýšit svůj podíl na českém trhu s plynem až na 20 procent. Jihočeská plynárenská ovládá čtyři procenta trhu. Další distribuční firmy, v nichž má koncern podíl, ovládají asi deset procent trhu. "E.ON bude podle našeho plánu jedničkou na tuzemském trhu, pokud budeme brát dohromady elektřinu a plyn," upřesnil loni jednatel Michael Fehn. Zatím je společnost druhá za ČEZ v elektřině a za RWE v plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK