Koruna mírně ztrácí

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Koruna dnes dopoledne mírně ztrácí. Po středečním závěru, kdy se kurz české měny pokoušel znovu dostat pod 25 korun za euro, dnes před 11:00 oslabila na 25,06 Kč/EUR. K dolaru se obchoduje kolem 16,15 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Na korunu působí mírný pokles v regionu, dnešní makroekonomická čísla českou měnu ovlivnila jen částečně. Čísla o poklesu růstu HDP za první čtvrtletí trh víceméně předpokládal, na korunu neměla výraznější vliv ani březnová statistika běžného účtu platební bilance, ačkoli byla pro trh zklamáním. Běžný účet skončil v deficitu ve výši 0,6 miliardy Kč, zatímco trh očekával přebytek 8,3 miliardy korun.

"Z pohledu koruny nejsou zveřejněná data příliš povzbudivá, na druhou stranu důvodem k bezprostřednímu oslabování také nejsou," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

"Běžný účet s velkou pravděpodobností už zůstane po následující měsíce v deficitu. Důvodem jsou především vysoké výplaty dividend a postupné zhoršování obchodní bilance z důvodu slabší zahraniční poptávky a silné koruny. Příznivý vliv bilance na korunu postupně slábne a v následujících měsících se může obrátit proti ní. V průběhu léta očekáváme oslabení koruny k 26,00 za euro," naznačila další vývoj Helena Horská z Raiffeisenbank.

Dnes korunu ovlivňuje především vývoj na eurodolarovém trhu a ve středoevropském regionu, kde podle Tomáše Vlka z Patria Finance maďarský forint ani slovenská koruna nedokážou těžit z lepšího výkonu ekonomik v prvním letošním čtvrtletí. Během dne by se kurz české měny mohl dál držet mírně nad hranicí 25,00 Kč/EUR, míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK