Unipetrol čeká v Q2 oživení, prostředí ale nepříznivé

15.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Unipetrol <UNPEsp.PR> čeká ve druhém kvartále oživení po slabé první čtvrtině roku ovlivněné drahou ropou a silnou korunou, uvedl...

...rafinérsko-petrochemický holding v prezentaci pro čtvrteční tiskovou konferenci, okolní prostředí však zůstává nadále nepříznivé.

"Výhled vedení na druhé čtvrtletí roku 2008 předpokládá zvýšení rafinérské marže, vyšší míru využití kapacit v rafinérském segmentu, pokračování příznivé dynamiky v maloobchodním segmentu a žádná významnější přerušení výroby po zbytek roku," uvedl koncern.

Unipetrol ve čtvrtek ráno oznámil propad čistého zisku o 74 procent na 406 milionů korun [ID:nKOR525039], což srazilo jeho akcie až na 251 korun. V 11:30 stály o 1,8 procenta níž proti středě na 261 korunách.

Holding dodal, že i v dalších kvartálech budou výsledky ovlivněny nepříznivými makroekonomickými a tržními podmínkami.

"Obecně byly v prvním čtvrtletí roku 2008 velmi nepříznivé vnější podmínky pro zpracovatelské společnosti na rozdíl od prvního čtvrtletí 2007, kdy byly vnější podmínky mimořádně příznivé, zejména v petrochemickém segmentu," uvedl Unipetrol.

Výsledek rafinérského segmentu byl nižší kvůli vysoké ceně ropy. Petrochemický segment zasáhly v prvních třech měsících jak vysoké ceny ropy, tak silný kurs koruny vůči euru i dolaru.

Další podrobnosti k hospodaření vedení Unipetrolu oznámí na tiskové konferenci, která začala v 11:30.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK