Prima bude ode dneška vysílat také v Brně digitálně

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. května (ČTK) - Televize Prima dnes začne zkušebně vysílat v Brně a okolí prostřednictvím zemského digitálního TV vysílání (zkráceně DVB-T). Potvrdil to mluvčí Primy Ladislav Pavlík. Prima stejně jako hudební Óčko a nová zpravodajsko-publicistická stanice Z1 plánovaly ostrý start v Brně v poslední dekádě května. Lidé v Brně a okolí dosud mohli digitálně sledovat pouze čtyři stanice České televize a Novu.

"Zahájíme dnes po poledni zkušební vysílání a řádné pak 20. května," řekl Pavlík. Prima a Óčko dosud digitálně vysílaly pouze v Praze. Z1 je pak zcela nová stanice, která své vysílání zahájí někdy na přelomu května a června. Tyto tři stanice také chystají na začátek června digitální vysílání na Ostravsku a v Plzni. Na Ostravsku rovněž dosud lidé mohou přes DVB-T sledovat čtyři programy ČT a Novu.

Na Plzeňsku dosud digitální zemské vysílání naladit možné není, i když na některých místech Plzeňského kraje, například na Tachovsku a částečně i na Klatovsku, lze podle map Českých radiokomunikací naladit vysílání DVB-T z Domažlicka.

Podle údajů televizí pokryje signál brněnského vysílače 6,7 procenta obyvatel ČR, tedy přes půl milionu lidí. V případě Ostravska je to zhruba 600.000 lidí, v Plzni-město pak zhruba 200.000. Na rozdíl od ČT a Novy, které využívají vysílače Českých radiokomunikací, budou Prima, Óčko a Z1 vysílat prostřednictvím společnosti Czech Digital Group (CDG). Síť CDG dosud funguje pouze v Praze a okolí, nyní se tedy rozšíří.

Prima již dříve avizovala, že by chtěla spustit své digitální vysílání v Brně i některých dalších oblastech před začátkem červnového fotbalového mistrovství Evropy, ke kterému vlastní vysílací práva a nabídne z něj přenosy včetně utkání ČR.

Zemské digitální TV vysílání nyní pokrývá zhruba polovinu ČR, dostupné je v Praze, Brně, Ostravě a v jejich okolí a také na Domažlicku a na Ústecku. DVB-T v následujících měsících a letech zcela nahradí letité tradiční analogové zemské vysílání. Podle nedávného rozhodnutí vlády by se tak mělo stát na většině území do listopadu 2011 s výjimkou pro Zlínsko a Jesenicko, kde by tomu mělo být kvůli technickým problémům s vysílači do června 2012. DVB-T by mělo lidem přinést do listopadu 2011 až dvě desítky současných i nových TV programů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK