Průzkum E&Y: V ČR se podniká hůře než na Slovensku

18.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - V Česku se podniká lépe než v Maďarsku, ale hůře než na Slovensku. Hodnota podnikatelského indexu v ČR loni mírně stoupla na 44,5 bodu ze 100 možných. O rok dříve činila 43,2 bodu. Na Slovensku index meziročně klesl o 1,8 bodu na 47,7 bodu, v Maďarsku se snížil podobně na 39,4 bodu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young mezi podnikateli v těchto zemích.

Stejně jako v minulých letech řadí dotázaní podnikatelé v ČR mezi hlavní překážky podnikání složitý daňový systém, sociální a politické prostředí a podmínky pro zaměstnávání pracovníků. Na druhé straně většina podnikatelů se shodla na tom, že čeští podnikatelé tvrdě pracují, a že kdo začne podnikat, může dosáhnout úspěchu.

Jen desetina respondentů se domnívá, že české firmy jsou konkurenceschopné na zahraničních trzích. O pět procent více podnikatelů si myslí, že české firmy dokážou konkurovat zahraničním společnostem na českém trhu. Tento výsledek se proti loňskému roku téměř nezměnil, přestože podnikatelé považují konkurenci za zdravou a stimulující.

Index odráží subjektivní spokojenost s podnikatelským prostředím, jak ji vyslovili účastníci soutěže Podnikatel roku, uvedl vedoucí partner společnosti Ernst & Young Dirk Kroonen. Až příští ročník průzkumu podle něj ukáže, zda letos zavedené daňové změny budou podnikatelé hodnotit pozitivně. Dobrou zprávou však je, že podnikatelé nadále věří, že kdokoli začne podnikat, může uspět, dodal.

Celkem osm z deseti českých podnikatelů se domnívá, že časté změny a jejich nejasný výklad přispívají ke zpomalení rozvoje podnikatelského prostředí. Naopak relativně nejspokojenější jsou se svým daňovým systémem Slováci. Čeští i slovenští podnikatelé hodnotí svou konkurenceschopnost velmi kriticky. Na Slovensku však této otázce přikládají o něco menší důležitost než jejich čeští kolegové. Maďarsko sice z trojice zemí dosáhlo v této oblasti nejlepšího výsledku, ale jen o jednu desetinu procenta.

Na tři čtvrtiny respondentů si myslí, že zásahy státu do ekonomiky jsou příliš velké. Téměř 90 procent nesouhlasilo s tvrzením, že by politici pomáhali rozvoji podnikání v ČR, a necelých 70 procent hodnotí celkové politické a sociální klima v zemi jako ne příliš příznivé pro podnikání obecně.

Více než polovina dotázaných se domnívá, že vzdělávací programy v ČR neodpovídají potřebám ekonomiky. Zároveň tři čtvrtiny si myslí, že administrativní zátěž spojená se zaměstnáváním pracovníků je v Česku příliš vysoká. Přitom skoro stejný podíl respondentů považuje formality okolo zaměstnávání za stejně důležité pro celkový rozvoj podnikání jako hospodářský růst. V mezinárodním srovnání nejlépe hodnotí dostupnost lidských zdrojů Slováci a nejhůře Maďaři. Rozdíly jsou však zde opět minimální.

Soutěž Podnikatel roku Ernst & Young představuje nejprestižnější ocenění podnikatelů na celém světě. Ernst & Young podnikatele oceňuje prostřednictvím regionálních, národních i celosvětových soutěží ve více než 135 městech v 50 zemích světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK