E15: Kalousek nechce prodat letiště za méně než 100 miliard korun

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek nechce prodat pražské letiště za méně než 100 miliard korun. "Kdyby to bylo pod sto miliard, tak vládě doporučím (letiště) neprodat," řekl Kalousek v rozhovoru pro dnešní vydání deníku E15. Analytici jsou přitom při odhadu ceny letiště opatrnější, o sto miliardách se mluví nejčastěji jako o horní hranici.

Letiště je největším podnikem, jehož privatizace se nyní chystá. Vláda jej zřejmě prodá jako celek konsorciu finančního a strategického investora. Samotný proces odstátnění začne zřejmě v srpnu, kdy vláda vybere hlavního poradce pro privatizaci. Nový majitel by mohl Ruzyni převzít v prvním čtvrtletí příštího roku.

Pražské letiště je největším vzdušným přístavem v nových zemí EU a odborníci jeho prodej považují za jednu z nejzajímavějších investičních příležitostí v oboru. Předběžně vyjádřily zájem například německé společnosti Hochtief Airports a Fraport, australská skupina Macquarie Airport, španělská společnost Abertis Airports nebo české a slovenské investiční skupiny Penta, J&T a PPF Investments.

Letiště loni odbavilo téměř 12,5 milionu cestujících, což je o osm procent více než předloni. Letos se očekává překročení hranice 13 milionů. Čistý zisk podniku vzrostl v roce 2007 o 14 procent na 1,1 miliardy korun.

Ministr pro E15 dodal, že do roku 2010 vláda může zprivatizovat celou řadu podniků, například Strojimport, Technoexport, Thermal či ČSA. "Ale to jsou řády stamilionů, v případě ČSA řád jednotek miliard," řekl k možným ziskům pro stát. Ten hlavní výnos bude Letiště Praha, dodal. Výnosy z privatizace hodlá stát investovat především do dopravních staveb, například do železničního spojení letiště z centrem Prahy.

K privatizaci České pošty uvedl, že do roku 2010 lze společnost restrukturalizovat, "aby začala fungovat jako dobře řízená obchodní společnost".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK