Třinecké železárny chtějí získat zpět opravárenský podnik D5

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Třinec (Frýdecko-Místecko) 19. května (ČTK) - Třinecké železárny chtějí získat zpět firmu D5, která v jejich areálu opravuje hutní stroje. Podnik s obratem kolem miliardy korun už železárny v minulosti z části vlastnily. Nyní plánují koupit celou společnost. ČTK to zjistila z úřední desky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který už firmy požádaly o povolení fúze.

Pro druhého největšího domácího producenta oceli je to za posledních pár měsíců už několikátá akvizice. Firma už koupila Šroubárny Kyjov a podle některých informací usiluje také o nákup společností ŽDB Group a Bonatrans Group ze skupiny KKCG Karla Komárka.

Třinecké železárny loni vykázaly auditovaný čistý zisk 3,633 miliardy korun, o miliardu vyšší než loni. Tržby vzrostly o 12 procent na 35,553 miliardy korun. Třinecké železárny vyrábí například válcovaný drát, kolejnice, profily, betonářskou ocel a hutní polotovary, které exportuje do více než 50 zemí. Firma zaměstnává 5400 lidí.

Rozhodující vliv mezi akcionáři má Tomáš Chrenek, spolumajitel filmových studií Barrandov a zdravotnické skupiny Agel, která ovládá na severní a střední Moravě 11 nemocnic, šest poliklinik, síť lékáren a firmu dodávající zdravotnický materiál. Prostřednictvím společnosti Dopravní zdravotnictví si pronajala na 20 let šest zdravotnických zařízení Českých drah.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK